indima.gr – O online λογιστής σου

Έναρξη επιχείρησης με έδρα το σπίτι

Από τον Δημήτρη στις 31 Μαρτίου, 2022

Έχεις αποφασίσει να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση. Μπορεί να θέλεις να βγάλεις περισσότερα λεφτά, κάτι σαν side hustle ή μπορεί να έχεις βαρεθεί να δουλεύεις 9-5 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, να μην αντέχεις τα καθημερινά meetings και την βρώμικη από τον καφέ αναπνοή του αφεντικού σου.

Ξεκινώντας, θα πρέπει να ξέρεις πως μία νέα και δική σου επιχείρηση απαιτεί πολύ χρόνο, γεννά πολλά άγχη και ανησυχίες, υπάρχουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες αλλά πίστεψε με ΑΞΙΖΕΙ. Τίποτα δεν συγκρίνεται με το να επενδύεις σε ένα δικό σου όνειρο, να δουλεύεις καθημερινά για αυτό, να προσπαθείς σκληρά, να εξελίσσεσαι και να στηρίζεις το στόχο σου μέχρι τέλους.

Αλλά δεν είναι κάθε μικρή επιχείρηση τοποθετημένη για επιτυχία. Στην πραγματικότητα, μόνο τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων με εργαζόμενους επιβιώνουν τουλάχιστον δύο χρόνια και περίπου το ήμισυ επιβιώνουν πέντε χρόνια. Έτσι, μπορεί να είσαι σε μια πραγματική πρόκληση όταν αποφασίζεις να κάνεις το βύθισμα, να ρίξεις την εργασία σου και να γίνεις ιδιοκτήτης επιχείρησης. Η σκηνή είναι συχνά τοποθετημένη στην αρχή, οπότε βεβαιώσου ότι ακολουθείς όλα τα απαραίτητα βήματα όταν ξεκινήσεις την επιχείρησή σου μπορεί να θέσει τις βάσεις για την επιτυχία.

Δες, λοιπόν, πως μπορείς να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση, χωρισμένα σε 12 όχι τόσο περίπλοκα βήματα. Ακολούθησε αυτά τα βήματα και θα ξεκινήσεις στο σωστό δρόμο — έτσι η επιχείρηση σου να είναι μια επιτυχία και όχι απλώς ένα στατιστικό.

1. Έρευνα αγοράς και ανάλυση ανταγωνισμού

Η έρευνα αγοράς σε βοηθάει να βρεις τους πελάτες για την επιχείρηση σου. Η ανάλυση ανταγωνισμού σε βοηθάει να κάνεις την επιχείρηση σου μοναδική. Συνδύασε τα για να βρεις ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη μικρή σου επιχείρηση.

Βρες το προϊόν ή την υπηρεσία που θα ασχοληθείς. Πιθανότατα για να διαβάζεις αυτό το άρθρο έχεις ήδη εντοπίσει μια επιχειρηματική ιδεά, οπότε τώρα ήρθε η ώρα να το ισορροπήσεις με λίγη πραγματικότητα. Σημαντικό είναι να μην πάρεις την απόφαση σου σκεπτόμενος μόνο τι ξέρεις καλύτερα ή τι σου είναι πιο εύκολο, αλλά κυρίως καθορίζοντας ποιο είναι το κοινό που σε ενδιαφέρει και ποιες ανάγκες αυτού του κοινού θέλεις να καλύψεις — οι ευχαριστημένοι πελάτες θα είναι η βάση της επιτυχίας σου.

Χρησιμοποίησε την έρευνα αγοράς για να βρεις πελάτες

Η έρευνα αγοράς συνδυάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών και τις οικονομικές τάσεις για να επιβεβαιώσει και να βελτιώσει την επιχειρηματική σου ιδεά.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις την καταναλωτική σου βάση από την αρχή. Η έρευνα αγοράς σου επιτρέπει να μειώσεις τους κινδύνους, ακόμη και όταν η επιχείρηση σου εξακολουθεί να είναι μόνο μια ιδέα στο μυαλό σου.

Συγκέντρωσε δημογραφικές πληροφορίες για να κατανοήσεις καλύτερα τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς για την απόκτηση πελατών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δεδομένα πληθυσμού σχετικά με την ηλικία, τον πλούτο, την οικογένεια, τα ενδιαφέροντα ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την επιχείρηση σου.

Στη συνέχεια, απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις για να πάρεις μια καλή ιδέα της αγοράς που στοχεύει η επιχειρηματική ιδέα σου:

  • Ζήτηση: Υπάρχει επιθυμία για το προϊόν ή την υπηρεσία σου;
  • Μέγεθος αγοράς: Πόσα άτομα θα ενδιαφέρονται για την προσφορά σας;
  • Οικονομικοί δείκτες: Ποιο είναι το εύρος εισοδήματος και το ποσοστό απασχόλησης;
  • Τοποθεσία: Που ζουν οι πελάτες σου και που μπορεί να φτάσει η επιχείρησή σου;
  • Κορεσμός αγοράς: Πόσες παρόμοιες επιλογές είναι ήδη διαθέσιμες στους καταναλωτές;
  • Τιμολόγηση: Τι πληρώνουν οι δυνητικοί πελάτες για αυτές τις εναλλακτικές λύσεις;

Θα θέλεις επίσης, να παρακολουθείς τις τελευταίες τάσεις των μικρών επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό να αποκτήσεις μια αίσθηση του συγκεκριμένου μεριδίου αγοράς που θα επηρεάσουν τα κέρδη σου.

Μπορείς να κάνεις έρευνα αγοράς χρησιμοποιώντας υπάρχουσες πηγές ή μπορείς να κάνεις την έρευνα μόνος σου και να απευθυνθείς απευθείας στους καταναλωτές.

Οι υπάρχουσες πηγές μπορούν να σου εξοικονομήσουν πολύ χρόνο και ενέργεια, αλλά οι πληροφορίες μπορεί να μην είναι τόσο συγκεκριμένες για το κοινό σου όσο θα ήθελες. Χρησιμοποιήσε το για να απαντήσεις σε ερωτήσεις που είναι γενικές και ποσοτικοποιήσιμες, όπως οι τάσεις της βιομηχανίας, τα δημογραφικά στοιχεία και τα εισοδήματα νοικοκυριών.

Το να ρωτάς από μόνος σου τους καταναλωτές μπορεί να σου δώσει μια λεπτή κατανόηση του συγκεκριμένου κοινού-στόχου. Όμως, η άμεση έρευνα μπορεί να είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Χρησιμοποίησε το για να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη επιχείρηση ή τους πελάτες σου, όπως για παράδειγμα, αντιδράσεις στο λογότυπό σου, βελτιώσεις που θα μπορούσατε να κάνετε στην αγοραστική εμπειρία και που θα μπορούσαν να πάνε οι πελάτες αντί της επιχείρησής σου.

Μερικές μέθοδοι που μπορείς να χρησιμοποιείσεις για να κάνεις άμεση έρευνα είναι οι εξής:

  • Έρευνες
  • Ερωτηματολόγια
  • Ομάδες εστίασης
  • Συνεντεύξεις

Χρησιμοποιήσε ανάλυση ανταγωνισμού για να βρεις ένα πλεονέκτημα στην αγορά

Η ανάλυση ανταγωνισμού σε βοηθάει να μάθεις για τις επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται για τους πιθανούς πελάτες σου. Αυτό είναι το κλειδί για τον καθορισμό ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που δημιουργεί βιώσιμα έσοδα.

Η ανταγωνιστική σου ανάλυση θα πρέπει να προσδιορίζει τον ανταγωνισμό σου ανα γραμμή προϊόντων ή υπηρεσία και τμήμα αγοράς. Αξιολόγησε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά του ανταγωνιστικού τοπίου:

  • Μερίδιο αγοράς
  • Δυνατά σημεία και αδυναμίες
  • Το παράθυρο ευκαιρίας σας για είσοδο στην αγορά
  • Η σημασία της αγοράς-στόχου σας για τους ανταγωνιστές σας
  • Τυχόν εμπόδια που μπορεί να σας εμποδίσουν καθώς εισέρχεστε στην αγορά
  • Έμμεσοι ή δευτερεύοντες ανταγωνιστές που μπορεί να επηρεάσουν την επιτυχία σου

Πολλοί κλάδοι ενδέχεται να ανταγωνίζονται για να εξυπηρετήσουν την ίδια αγορά που στοχεύεις. Για αυτό πρέπει να φροντίσεις να διαφοροποιήσεις την ανταγωνιστική ανάλυση ανά κλάδο. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να γίνει αυτό. Σημαντικοί παράγοντες της βιομηχανίας που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν το επίπεδο ανταγωνισμού, την απειλή νέων ανταγωνιστών ή υπηρεσιών και την επίδραση των προμηθευτών και των πελατών στην τιμή.

2. Γράψε το επιχειρηματικό σου σχέδιο (business plan)

Το Business Plan είναι ένα απαραίτητο βήμα για τη νέα σου επιχείρηση. Θα σε βοηθήσει να βγάλεις έναν προγραμματισμό και ένα πλάνο για την οικονομική πορεία της επιχείρησης. Μπορείς είτε να το γράψεις εσύ ή να βρεις έναν ειδικό που θα αναλάβει κάτι τέτοιο.

Εμείς θα σε βοηθήσουμε να γράψεις ένα επιχειρηματικό σχέδιο γρήγορα και αποτελεσματικά με ένα πρότυπο επιχειρηματικού σχεδίου, μόνος σου. Να θυμάσαι, το επιχειρηματικό σχέδιο είναι το θεμέλιο της επιχείρησης σου.

 Το επιχειρηματικό σου σχέδιο σε βοηθάει να διευθύνεις την επιχείρηση σου 

Ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο σε καθοδηγεί σε κάθε στάδιο έναρξης και διαχείρισης της επιχείρησης σου. Θα χρησιμοποιήσεις το επιχειρηματικό σου σχέδιο ως χάρτη πορείας για τον τρόπο δομής, λειτουργίας και ανάπτυξης της νέας επιχείρησης σου. Είναι ένας τρόπος να σκεφτείς τα βασικά στοιχεία της επιχείρισης σου.

Το επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να σε βοηθήσει να λάβεις χρηματοδότηση ή να δημιουργήσεις νέους συνεργάτες. Οι επενδυτές θέλουν να αισθάνονται σίγουροι ότι θα δουν απόδοση της επένδυσής τους. Το επιχειρηματικό σου σχέδιο είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσεις για να πείσεις τους ανθρώπους ότι το να συνεργάζομαι μαζί σου – ή να επενδύσουν στην εταιρεία σου – είναι μια έξυπνη επιλογή.

Επέλεξε μια μορφή επιχειρηματικού σχεδίου που σου ταιριάζει

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να γράψεις ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι το σχέδιο σου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου.

Τα περισσότερα επιχειρηματικά σχέδια εμπίπτουν σε μία από τις δύο κοινές κατηγορίες: παραδοσιακή ή λιτή εκκίνηση (Lean Startup).

Τα παραδοσιακά επιχειρηματικά σχέδια είναι πιο συνηθισμένα, χρησιμοποίησε μια τυπική δομή και σε ενθαρρύνουν να ανατρέξεις σε λεπτομέρειες σε κάθε ενότητα. Τείνουν να απαιτούν περισσότερη εργασία εκ των προτέρων και μπορούν να έχουν δεκάδες σελίδες. Μάθε πως να γράψεις το δικό σου παραδοσιακό επιχειρηματικό σχέδιο εδώ.

Τα Lean Startup επιχειρηματικά σχέδια είναι λιγότερο κοινά, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μια τυπική δομή. Επικεντρώνονται στη σύνοψη μόνο των πιο σημαντικών σημείων των βασικών στοιχείων του σχεδίου σου. Μπορεί να χρειαστούν μόνο μία ώρα για να φτιαχτούν και συνήθως είναι μόνο μία σελίδα. Μάθε πως να γράψεις το δικό σου Lean Startup επιχειρηματικό σχέδιο εδώ.

3. Υπολόγισε το κόστος εκκίνησης

Προσδιόρισε ποιος είναι ο ανταγωνισμός σου. Τι προσφέρει στους πελάτες που στοχεύεις; Πόσο ισχυρός ή αδύνατος είναι;

4. Χρηματοδότησε την επιχείρηση σου

Προσπάθησε να εντοπίσεις ποιο θα ήθελες να είναι το στοιχείο εκείνο που θα σε διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό, το συγκριτικό σου πλεονέκτημα. Γιατί ο πελάτης του ανταγωνισμού να έρθει στην επιχείρησή σου; Τί είναι αυτό που θα βρει σε εσένα και δεν το βρίσκει στον ανταγωνισμό;

5. επιχειρηματικό πλάνο

Κάνε ένα αρχικό επιχειρηματικό πλάνο με σωστή και ρεαλιστική εκτίμηση για τα ποσά που θα χρειαστούν για τη λειτουργία της επιχείρησής σου, καθώς και για τα έσοδά της επιχείρησής σου τον πρώτο καιρό. Μην ξεχνάς ότι τα έσοδα αυτά θα καλύψουν και τις προσωπικές σου ανάγκες, όχι μόνο τις επαγγελματικές.

6. Χρηματοδότηση

Διερεύνησε τις πηγές και τους τρόπους με τους οποίους θα χρηματοδοτήσεις το ξεκίνημα της δικής σου δουλειάς. Οι αποταμιεύσεις προηγούμενων χρόνων,ή το στενό οικογενειακό περιβάλλον ίσως δεν είναι οι καλύτερες λύσεις αφού μπορεί να προκύψει κάποια επείγουσα οικογενειακή ανάγκη που θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα, με την άμεση επιστροφή των χρημάτων αυτών. Για το λόγο αυτό είναι σήμερα πολύ πιο συμφέρουσα η επιλογή κάποιου από τα πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν οι τράπεζες και που προσφέρουν μεγάλη ευελιξία και πολλές επιλογές τόσο στους όρους αποπληρωμής όσο και στο επιτόκιο.

7. Λογιστής

Εξέτασε τα διαδικαστικά θέματα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν ανοίξεις την επιχείρησή σου. Ποιά θα είναι η εταιρική της μορφή, πώς θα γίνει η σύσταση της εταιρείας, τί άδειες πρέπει να πάρεις κλπ.

8. Υπάλληλοι

Προσδιόρισε αν απαραίτητα χρειάζεσαι κάποιον ή κάποιους υπαλλήλους και αν ναι δώσε μεγάλη βαρύτητα σε συστάσεις φίλων και γνωστών.

9. Συμβουλή

Ζήτησε τη συμβουλή ενός φίλου ή γνωστού σου για απλές ενέργειες που θα μπορούσες να κάνεις για να προωθήσεις το προϊόν ή την υπηρεσία σου και να σε γνωρίσει ο κόσμος στην περιοχή.

10. Τέλος

Μην ξεχνάς ποτέ ότι – στην αρχή τουλάχιστον – θα χρειάζεται να τα κάνεις όλα εσύ. Θα πρέπει και να είσαι καλός πωλητής, και να είσαι ικανός διαπραγματευτής, και να προγραμματίζεις σωστά τα οικονομικά της επιχείρησής σου, και να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τους υπαλλήλους σου (αν έχεις), και να είσαι οργανωτικός, και να είσαι καλός στις Δημόσιες Σχέσεις και να ξέρεις κάποια βασικά από την εργατική νομοθεσία (αν έχεις υπαλλήλους) και πολλά άλλα που σίγουρα θα σου χρειαστούν και που θα διαπιστώσεις στην πράξη.

Κέρδισε συστήνοντας την indima.gr στους φίλους σου!

Κέρδισε 20% έκπτωση για 6 μήνες για τον λογαριασμό σου με κάθε φίλο που προτείνεις! Ο φίλος σου κερδίζει και αυτός 20% έκπτωση για 6 μήνες στο συμβόλαιο του χρησιμοποιώντας τον ειδικό κωδικό που σου δώσαμε.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα;

Πολύ βασικές πληροφορίες για την επιλογή της νομικής μορφής της επιχείρησης μπορείς να βρείς εδώ.

Αν σου άρεσε το άρθρο και θέλεις να μάθεις περισσότερα, δημιουργούμε ένα Οδηγό Επιχειρηματικότητας, ο οποίος θα έχει περισσότερα και πιο αναλυτικά για την σχεδίαση της επιχείρησης, την ίδρυση της, την διαχείριση της μέχρι και την ανάπτυξη της. Όλα μαζεμένα σε ένα μέρος, μάθε περισσότερα εδώ.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΕΠΙΣΗΣ

Η έρευνα αγοράς σας βοηθά να βρείτε πελάτες για την επιχείρησή σας. H ανάλυση ανταγωνισμού σας βοηθά να κάνετε την επιχείρησή σας μοναδική…

Το επιχειρηματικό σας σχέδιο είναι το θεμέλιο της επιχείρησής σας. Μάθετε πώς να γράφετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο γρήγορα και αποτελεσματικά…

Η ερώτηση αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές για την επιτυχία κάθε νέας επιχείρησης, μάθε περισσότερα για το ποια θα ήταν η κατάλληλη μορφή για εσένα…

Έναρξη επιχείρησης με έδρα το σπίτι

Λάβετε υπόψη ότι η indima εξυπηρετεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εδρεύουν σε όλη την Ελλάδα.

X